Zgjatet afati i rivlerësimit të pasurive të paluajtshme

DREJTORIA E PËRGJITHSHME

Dt. 27.07.2020

Me propozim të Këshillit të Ministrave, Parlamenti i Republikës së Shqipërisë ka bërë disa ndryshime të ligjit 90/2019 “Për rivlerësimin e pasurive të paluajtshme” datë 9.07.2020.

Ndryshimi i ligjit shtyn afatin e rivlerësimit nga data 30.09.2020 deri në datë 31.12.2020.

Të gjithë ata qytetarë të cilët nuk kanë patur mundësi të përfitojnë nga rivlerësimi i pronës me 3%, mund ta bëjnë atë deri me datë 31 dhjetor 2020.
Nxitoni të përfitoni nga ky ligj!

Bëni rivlerësimin e pasurive të paluajtshme me vetëm 3%.

Kujdes mos bini pre e mashtrimeve!

Mbyllet procesi i legalizimit në Kodrën e Kuqe, Kamëz.

DREJTORIA E PËRGJITHSHME

Dt. 24.07.2020

Drejtori i Përgjithshëm Artan Lame, drejtori rajonal Arjon Bistri si dhe kryetari i Bashkisë Kamëz Rakip Suli ndanë lejet e fundit në këte zonë.

Artan Lame përvecc vlerësimit qe bëri për punën e bërë nga kjo drejtori ju kërkoi banorëve qe ende nuk e kanë vetdeklaruar banesën të shkojnë dhe të aplikojnë.
“Nga të dhenat rezulton se rreth 110 familje ende nuk e kane vet deklaruar të shkojnë e te aplikojnë. Shkoni tek komshitë edhe thuajini ‘që unë e mora, shko edhe ti’”.

Edhe kryetari i bashksë vlerësoi punën e punonjësve dhe kërkoi mbylljen e këtij procesi që sipas mundësive të kërkojnë dhe tju miratohet leja e ndërtimit.

Gjithë kjo zonë mbyllet me gati 900 leje legalizimi.

DREJTORIA E PËRGJITHSHME

Dt. 20.07.2020

Informacion i rëndësishëm!

Qytetarët që kanë për të regjistruar një pronë apo kanë pronë në proces legalizimi njoftohen të njihen me materialin bashkëlidhur.

Drejtoria e Përgjithshme e ASHK-së ka përgatitur një material për të thjeshtuar dhe për ta kuptuar këtë proces. Në këtë material pyetje-përgjigje kuptoni se çfarë është në thelb ligji “për proceset kalimtare”.

ASHK gjeti një zgjidhje për mos rënduar nga ana burokratike qytetarët nëpërmjet këtij ligji.

https://www.ashk.gov.al/pyetje-dhe-pergjigje-faq/

https://www.ashk.gov.al/pyetje-dhe-pergjigje/

DEKLARATË PËR SHTYP – Regjistrimi i Pronave në Bregdetin e Jugut

DREJTORIA E PËRGJITHSHME

Dt. 08.06.2020

DEKLARATË PËR SHTYP

Pas një pune përgatitore prej disa muajsh, sot Kadastra Shqiptare hap zyrtarisht procesin e regjistrimit fillestar në 8 zonat kadastrale të Bregdetit të Jugut dhe konkretisht:
ZK.2863 – Palasë,
ZK.1481 – Dhërmi,
ZK.3844 – Vuno,
ZK.2518 – Lukovë,
ZK.1739 – Gjilekë,
ZK.1982 – Ilias,
ZK.1952 – Himarë,
ZK.2806 – Nivicë.
E thënë me fjalë të thjeshta, fillon procesi i regjistrimit të pronave në bregdetin e Jugut.

Continue reading DEKLARATË PËR SHTYP – Regjistrimi i Pronave në Bregdetin e Jugut

Njoftim për qytetarët!

DREJTORIA E PËRGJITHSHME

Dt. 10.03.2020

Njoftim për qytetarët!

Në kuadër të masave të marra për të shmangur përhapjen e virusit Covid-19, Agjencia Shetërore e Kadastrës fton subjektet që kërkojnë shërbime kadastrale, të aksesojnë. Portalin e-Albania vetëm nga pajisjet e tyre vetjake (kompjuter, laptop e celularë) dhe të mos paraqiten fizikisht pranë sporteleve pritëse të ASHK.

Linku per sherbimet qe ofrohen nga e-Albania, per ASHK:

https://e-albania.al
Continue reading Njoftim për qytetarët!

Agjencia e Kadastrës së Shqipërisë pjesmarrëse në Projektin “SPATIAL II”

DREJTORIA E PËRGJITHSHME

Dt. 08.02.2020

“SPATIAL II” është nje projekt në kuadër të iniciativave rajonale që kanë për qëllim bashkëpunimin në fushën e kadastrës dhe gjeoinformacionit, me fokus përafrimin e produkteve dhe shërbimeve me standartet që ofrohen nga shtetet anëtare të BE-së. Projekti “SPATIAL II” financohet nga Ministria e Punëve të Jashtme të Holandës.
Continue reading Agjencia e Kadastrës së Shqipërisë pjesmarrëse në Projektin “SPATIAL II”

DEKLARATË PËR SHTYP – RIVLERESIMI I PRONAVE

DREJTORIA E PËRGJITHSHME

Dt. 06.02.2020

DEKLARATË PËR SHTYP

Pas miratimit të Ligjit për rivlerësimin e pasurive, Kadastra Shqiptare në bashkëpunim me Ministrinë e Financave, hartoi dhe miratoi aktet nënligjore që e bëjnë të mundur zbatimin e tij.
Tani, pas miratimit të tyre, Kadastra shqiptare fton qytetarët e interesuar se, duke filluar nga dita e nesërme, mund të paraqiten pranë sporteleve të ADISA-s (atje ku ka të tilla) ose pranë sporteleve tona, për të aplikuar për procesin e rivlerësimit të pasurive të tyre. Continue reading DEKLARATË PËR SHTYP – RIVLERESIMI I PRONAVE

LEGALIZIMI I PALLATEVE PA PRONAR

DREJTORIA E PËRGJITHSHME

Dt. 27.12.2019

DEKLARATË PËR SHTYP

Në ditët e fundit të vitit Kadastra Shqiptare përmbyll procesin e legalizimet për disa pallate të braktisura nga ndërtuesit.
Kështu, Drejtoria e ASHK-së Tirana Veri ka përfunduar procesin e legalizimit për katër kulla të ndërtuara nga subjekti ndërtues “GORA”sh.p.k para 20 viteve në Njësinë Administrative nr.7. Sipërfaqja e ndërtimit për banim shkon në 28.500 m².

Drejtori i Përgjitshëm i Kadastrës Artan Lame i shoqëruar edhe nga ministrja e Drejtësisë Etilda Gjonaj, depute e zonës, kanë shpërndarë lejet e legalizimit për apartamentet që kanë blerë.

Continue reading LEGALIZIMI I PALLATEVE PA PRONAR

DEKLARATË PËR SHTYP

DREJTORIA E PËRGJITHSHME

Dt. 22.11.2019

DEKLARATË PËR SHTYP

Në dy vite ALUIZNI, sot Kadastra ka legalizuar 7100 apartamente dhe 620.000 m2 ndërtim në Tiranë. Këto janë shifra të dhëna nga Drejtori i Përgjithshëm i Agjencisë Shtetërore të Kadastrës Artan Lame gjatë një ceremonie për shpërndarjen e lejeve të legalizmit të një pallati të braktisur nga investitori.
“Megjithë pallatin e sotëm shkojmë rreth 7100 apartamente të legalizuara vetëm në Tiranë nga pallatet e braktisura me rreth 620.000m2 ndërtim të cilat ishin të mbetura si plaçkat e kasapit, sepse askush nuk i dilte për zot, përveç mijëra qytetarëve që vinin vërdallë për të legalizuar pallatin”, u shpreh Lame.
Drejtori i Kadastrës shfrytëzoi sërish një aktivitet të tillë për të bërë thirrje gjithë qytetarëve që janë në pallate të braktisura që të bëhen bashkë për të vijuar me procesin e legalizimit dhe hipotekimit të objektit. Po ashtu Lame ju kërkoi qytetarëve që t’i drejtohen agjencisë dhe jo sekserëve për të mbyllur procesin.
“Ka qenë një nga ato rastet që ka shkuar mbarë megjithëse subjekti ishte zhdukur dhe prapë është e pafalshme që subjektet që bëjnë objekte kaq të mëdha sot, ne dalim edhe themi se nuk gjejmë dot subjektin. Është absurde! Ne për këtë kemi dërguar në Bashkinë e Tiranës një listë subjektesh me logjikën që të mos marrin më lejen e ndërtimit pa mbyllur problematikat me objektet që kanë nisur për dy arsye: njëra është për tu bërë presion që të vazhdojnë procedurat këtu (Kadastra) dhe e dyta të mos marrin në qafë blerës të tjerë! Arsyeja që këtu procesi i legalizimit përfundoi është që ju u bëtë bashkë dhe erdhët e ndoqët procedurat në agjenci. Po u bëtë bashkë legalizimi i pallateve ecën, po nuk u bëtë bashkë legalizimi i pallateve nuk ecën. Nuk mund te procedojmë ne me një banor këtu dhe një banor atje.

Lejet e legalizimit, regjistrimin, certifikimin, legalizimin e pallateve, regjistrimin e pronave në Kadastër i bëjnë vetëm punonjësit e Kadastrës. Mos u merrni me lloj-lloj sekserësh qe vinë si hijena poshtë e përpjetë. Merruni vetëm me punonjësit e kadastrës”, u shpreh Artan Lame.

Në këtë takim ishin të pranishëm drejtori i ASHK-së Tirana Jug Mariglen Disha, administratori i njësisë administrative Florian Pullazi dhe deputetja e zonës Vasilika Hysi. Ajo tha se pas legalizimit të këtij objekti po presin për tu legalizuar dhe hipotekuar edhe 20 pallate të tjera. “Në njësinë tonë në kemi shumë pallate të tjera që presim të legalizohen dhe hipotekohen dhe ju jeni një model shumë i mirë që doja ta ndanit me administratorët e tjerë të pallateve, pasi pa bashkëpunimin e komunitetit nuk mund të eci ky proces. Ju lutem bëhuni model edhe për 20 pallate që presin të legalizohen dhe hipotekohen në njësinë tonë”, u shpreh Hysi.

Pallati që përfundoi procesin e legalizimit ishte një pallat 10 kate me sipërfaqe prej 7550m2. Për më shumë se 10 vite, ky pallat ishte braktisur nga administratori.

GRABITJA E PRONËS DHE REAGIMI I ASHK

DREJTORIA E PËRGJITHSHME

Dt. 29.10.2019

DEKLARATË PËR SHTYP

Prej disa muajsh, pas përmbylljes së riorganizimit institucional të saj, Kadastra Shqiptare, po merret me sfidën më të vështirë që ka përpara vetes: Shthurjen e rrjetës çerekshekullore të kaosit të pronave, abuzimit me pronat dhe plackitjes së pronës. Duhet të jemi të qartë me veten dhe me shqiptarët: Ajo çka ka ndodhur me pronën në këtë çerekshekulli në Shqipëri, e tejkalon atë që ndodhi gjatë gjysmëshekullit të mëparshëm.

Diktatura shpronësoi shqiptarët, por prona mbeti po aty, në dorën e shtetit dhe, me rrëzimin e sistemint socialist, do të duhej të fillonte procesi i kundërt, ai i kthimit të pronës tek i zoti, ai i ndarjes së drejtë të tokës tek fshatari, ai i privatizimit nga pozita të barabarta e kështu me rradhë. Continue reading GRABITJA E PRONËS DHE REAGIMI I ASHK