Drejtoria e ALUIZNI – t Vlore ka shperndare leje per qytetaret e saj.

Ne kete takim ka marre pjese drejtori I Pergjithshem Artan Lame si dhe deputetja e Vlores Valentina Leskaj.

Ti gezoni shtepite tuaja!

Fjala e Lames

Vlora ka rreth 23,000 objekte pa leje, janë vërtet jashtëzakonisht shumë, janë 23,000 familje vlonjate. Në këto 23,200 objekte në tetë vitet e qeverisjes së kaluar janë bërë 1770 legalizime. Janë realisht shumë pak në raport me atë që pritet. Por nuk është kjo e keqja e madhe, e keqja është që pjesa më e madhe e këtyre legalizimeve janë bërë në zona që nuk duheshin bërë. Më qartë nga kushdo mund ta thonë ata që u detyruan të ndjejnë dorën e shtetit në këtë një vit e ca, sepse u bënë disa prishje në këto zona që ishin bërë legalizime aty ku do kalonte rrugë, në bregdet e kështu me rradhë duke na lënë një barrë nga mbrapa, buxhetit të shtetit për këto shpronësime dhe të hynte në konflikt me këta qytetarë.I them këto shifra dhe këto statistika për ta diskutuar bashkë. Ju e merrni lejen sot por ju do të shkoni tek miqtë që janë akoma në proces dhe duhet t’i thoni që të vijnë dhe ata që bashkarisht të kthehemi në misionar të kësaj gjëje për ta çuar derë më derë tek ata që kanë nevojë të këtij procesi.

lamja vlore 2o

Në këtë një vit që ka funksionuar ALUIZNI, Vlora në rreshtin e 12 drejtorive rajonale, ka qenë ndër drejtoritë më me probleme të trashëguara. Por kjo ka të bëjë vetëm më një fakt, sepse në disa pika kemi qenë më mbrapa me Vlorën pikërisht për shkak të një trashëgimie shumë të keqe, gati nuk u gjetën zyra, gati nuk u gjet asnjë dosje brenda tyre, u gjet sikur u mor nga lufta drejtorinë e Vlorës. Kjo ka bërë që na është dashur shumë punë për të vënë në punë mekanizmat. Arritëm që të paktën brenda një viti të tejkalojmë normativën e bërë nga ata në tetë vjet, duke arritur shifrën 1810 lejeve të hedhura në sistem nga ana jonë. Të paktën arritëm të tejkalojmë në një vit atë normë që ata kishin bërë për tetë vjet. Këto shifra do shumëfishohen në vijim.Problem me legalizimet në Vlorë ka qenë çështja e ndërtimeve pas 2009-ës, që deri para një jave nuk përfshiheshin në proces, jemi të gjithë koshient që të enjten që kaloi u miratua një ndryshim në ligj në parlament për rreth50,000 ndërtime, nga të cilat rreth 3500 prej tyre janë të Vlorës. Përfshin zgjidhje për një fashë të familjeve që kishin mbetur në ajër sepse nuk e dinin çdo bëhej.Problem tjetër ka të bëjë me disa nga zonat informale që janë të papërcaktuara, që nuk e kanë të qartë qytetarët nëse është zonë e mbrojtur apo jo. Me krenari them se edhe me punën e drejtorisë së Vlorës, kthimi i Pyllit të Sodës në zonë informale. Këtu janë mbi 2000 familje që mund të vazhdojnë procesin e legalizimeve. Edhe ky është një problem i zgjidhur tashmë. Të tilla zona të lëna në ajër ka disa Vlora.Problem janë dhe pallatet e pa hipotekuara, por jemi duke u marrë dhe me to. Ka shumë probleme me hipotekën për shkak të një trashëgimnie kaotike në këto 25 vjet. E mira e ZRPP-së sot është që të paktën funksionon marrëdhënia me të, edhe pse na i sjellin dokumentacionet me probleme për shkak të asaj çka thash më parë.Problem i fundit është marrëdhënia me pushtetin vendor, për shkak të mangësive të veta, shumë prej bashkive nuk merreshin fare me problemet e legalizimit. Më e keqja kanë qenë bashkitë që nuk na jepnin asnjë lloj informacioni. Jam i bindur që pas 21 qershorit do kemi një derë të hapur në këtë qytetet për të rakorduar në funksion të procesit jo vetëm të legalizimit, por në funksion të një procesi edhe më të madh që është urbanizim i këtyre zonave.

Lamja Vlore 1o

lamja vlore 3_o